Overvejer du gulvvarme?

Overvejer du gulvvarme?

1. august 2022 Slået fra Af admin

Når hjemmet skal opvarmes nemt og effektivt derhjemme, så er gulvvarme generelt en meget attraktiv løsning. Der er nemlig mange fordele ved at varmen kommer fra gulvet frem for radiatorer op ad væggene. I denne artikel tager vi et kig på alle fordelene – men naturligvis også ulemperne – ved at vælge gulvvarme. Vi kommer også med vores anbefaling til, hvilken type gulvvarme du bør vælge ud fra dine behov.

Fordele ved gulvvarme

Der er generelt mange fordele ved gulvvarme frem for radiatoropvarmning:

  • Med gulvvarme er det slut med kolde fødder. Alle gulve med gulvvarme er nemlig dejlig varme, og det giver dig mulighed til at gå rundt i bare fødder om vinteren helt uden at fryse.
  • Når varmen kommer fra gulvet, er det også bevist, at rummet bliver både hurtigere og mere jævnt varmet op frem for varme gennem radiatorer, hvor varmen først skal op ad væggen, hen ad loftet og herefter ud i rummet. Gulvvarme skal af den grund slet ikke være tændt så meget som radiatorer for at skabe en jævn varme i rummet.
  • Gulvvarme bliver ofte oplevet som en mere behagelig varme end opvarmning med radiatorer.
  • Gulvvarme er gemt væk under gulvet, så du skal ikke hverken male, rengøre eller vedligeholde den.
  • Gulvvarme minimerer støv, der hvirvler rundt, som ellers er en ret stor ulempe ved radiatoropvarmning. Det kan betyde mindre rengøring for dig på daglig og ugentlig basis.
  • Gulvvarme giver dig større indretningsfrihed, da du så ikke skal placere de store møbler efter hvor radiatorerne er placeret. Du kan så helt selv bestemme, hvor sengen, sofaen eller klædeskabet skal stå.

Ulemper ved gulvvarme

Der er dog også nogle enkelte ulemper, du bør kende, inden du går i gang med at etablere gulvvarme:

  • Gulvvarme, som er indstøbt i gulvet, er generelt længere tid om at varme rummet op – og det tager også tilsvarende længere tid at køle ned igen, når du slukker for varmen. Det er især tilfældet ved vandbåren gulvvarme. Det kan du dog undgå, hvis du vælger varmemåtter, som kan lægges på et eksisterende gulv.
  • Gulvvarme er ikke altid den bedste løsning til ældre huse, da det simpelthen ikke kan sække varmebehovet på grund af dårlig isolering. Det kræver altså god isolering – ellers skal der suppleres med radiatorer.
  • Gulvvarme kan give mere træk ved vinduerne, igen er det dog ofte kun tilfældet ved ældre vinduer og døre.
  • Gulvvarme kan blive meget besværlig og dyr at reparere.

Hvilken type gulvvarme skal man vælge?

Der findes primært to typer gulvvarme, vandbåren og eldreven.

Hvis du skal have gulvvarme i alle rum, så er vandbaseret gulvvarme en god løsning. Det er dog meget dyrt at etablere, da alle gulve skal rives op og lægges nyt, så det er primært en god løsning til nybyggeri.

Hvis du blot skal have gulvvarme i et rum eller to, så er elgulvvarme en yderst billig og nem løsning, som du kan lægge helt selv og endda ovenpå eksisterende gulve. Det kan du gøre med varmemåtter og varmekabler til elgulvvarme fra dansk-elgulvvarme.dk – og her kan du også få hjælp til, hvordan du lægger dem.