Alkohol og betjening af maskiner.

Alkohol og betjening af maskiner.

24. september 2021 Slået fra Af admin

Alkohol og betjening af maskiner.

Er det klogt at drikke alkohol og betjene store såvel som små maskiner?
Du tænker måske at svare er indlysende klart at det aldrig er en god ide at betjene, hvilke som helst store som små maskiner, påvirket af alkohol.

På samme måde som det ikke er hensigtsmæssigt eller lovligt at køre bil påvirket af alkohol. Langt de feste vil heldigvis reagerer på samme måde som dig, og konkluderer at det vil være utænkeligt for dem, at indtage nogen former for alkohol på jobbet, ligesom det er utænkeligt at sætte sig bag rettet på en bil, hvis de havde drukket.

Men alligevel sker der ofte ulykker på danske arbejdspladser på grund af alkohol er involveret.

Hvad er årsagen til at vi i vores oplyste dages Danmark, stadig har så mange ulykker der skyldes alkohol? Der er flere grunde til, at alkohol stadig fylder så meget i alkohol statistikkerne, vi vil her komme ind på tre hovedgrunde til at der stadig er så mange arbejdsulykker på grund af alkohol på jobbet.

Tre hovedgrunde til at alkohol kan fylde for meget på en arbejdsplads.

  1. Manglende eller mangelfuld alkoholpolitik
    2. Manglende plan for hvordan man hjælper, hvis man opdager at en kollega her et alkohol problem, eller hvordan man hjælper en kollega der selv indser at han/hun har brug for hjælp til at komme ud af sit alkoholmisbrug
    3. Manglende kontrol, test eller opfølgning.

Manglende eller mangelfuld alkoholpolitik, når en kollega drikker på jobbet kan det skyldes en manglefuld eller slet ikke eksisterende alkohol politik.
På hjemmesiden Alkoholbehandlinger.dk kan du læse mere om hvordan jeres virksomhed kan udarbejde en god og holdbar alkohol politik. En god alkoholpolitik indeholder blandt andet, klar og tydelig information om hvordan virksomheden kan og vil hjælpe en medarbejder der har problemer med alkohol. Hvilket bringer os frem til punkt nummer to:

Manglende plan for hvordan man hjælper, hvis man opdager at en kollega her et alkohol problem, eller hvordan man hjælper en kollega der selv indser at han/hun har brug for hjælp til at komme ud af sit alkoholmisbrug. Det er vigtigt for en medarbejder der drikker for meget eller som måske har udviklet afhængighed af alkohol, at de ved hvordan deres arbejdsplads kan og vil støtte dem. Det er vigtigt at vide at når det kommer til alkoholbehandling, så findes der ikke en one size fits all behandling. 
Mange behandlings steder henvender sig kun til de medarbejder der har udviklet alkohol afhængighed eller alkoholisme. De har ikke en behandling til de medarbejdere som endnu ikke er afhængig af alkohol, men som alligevel ikke selv er i stand til at stoppe et misbrug eller et skadeligt overforbrug. Derfor laver mange virksomheder en aftale med Dyscon alkoholbehandlinger, som har alkoholbehandling til begge grupper af medarbejdere. Her kan du læse mere om 6 dages modellen eller behandlingen lær at drikke med måde.

Manglende kontrol, test eller opfølgning. Når en alkoholpolitik er implementeret er det vigtigt at følge op regelmæssigt går alt efter hensigten? Det kan også en gang imellem være nødvendigt at lave såkaldte tests. For eksempel ved at bede alle kollegaer i en afdeling om at puste i et alkoholmeter når de møder ind på et arbejde. Alene risikoen for at bliver afsløret i en sådan test vil føre til at en med arbejder ikke tør tage chancen og møde op på jobbet påvirket.