Den usynlige trussel mod dit helbred

Den usynlige trussel mod dit helbred

16. december 2021 Slået fra Af admin

De findes alle nuancer fra pink til sort, de findes i luften omkring dig, og de kan i værste fald gøre dig rigtigt syg. Svampesporer. Og helt præcist de sporer, der kan give skimmelsvamp. Selvom svampen kommer i mange farver, er det ikke sikkert, du kan se den. Den kan gemme sig under tapetet, under gulvet eller andre usynlige steder. Og desværre kan skimmelsvampen gøre stor skade – ikke kun på dit hus, men også på dit helbred.

Symptomer på skimmel

Skimmelsvamp frigiver giftstoffer til luften, og de kan irritere på mange måder. Det er velkendt, at svampen kan give allergi, høfeber og besværet vejrtrækning, men de kan også irritere huden og give udslæt. Det skyldes, at sporerne sætter sig på din hud og trænger ind i dine øjne, ører og lunger. De kan irritere alle steder, hvor de kan sætte sig. Men du behøver ikke have så tydelige symptomer. Hvis du lider af hovedpine, har svært ved at koncentrere dig og altid går rundt og er træt, kan det være tegn på, at din krop er på overarbejde, og du har fået skimmelsvampen indendørs.

Varm op og luft ud

Skimmelsvamp opstår i fugtige miljøer. Sporerne er alle steder omkring dig, men de kræver fugt for at slå rod. Det er en af grundene til, at du skal huske at lufte ud, cirka 5-10 minutter et par gange om dagen. Det hjælper også at huske at tænde emhætten, når du laver mad og hænge vasketøjet til tørre udendørs. Du skal desuden holde din bolig lun, så der ikke opstår kondens. Skulle der komme kondens på vinduerne, er det godt lige at tørre det af. Generelt forhindrer rengøring skimmelsvampen i at slå rod – du tørrer sporerne af, når du går over dit hjem med en klud.

Også dyrt som lejer

Som husejer vil du naturligvis gerne undgå skimmelsvamp, men det er værd at vide, at hvis du er lejer, kan skimmelsvamp også blive ganske dyrt for dig. Det er nemlig sådan, at hvis der kommer svamp i din lejebolig, og det viser sig, at det skyldes, at du ikke har luftet ud eller varmet op, så kan du risikere at skulle betale for at få fjernet den uvelkomne vækst. Så selv hvis du har et jernhelbred, så er det smart at gøre alt, hvad du kan, for at undgå at sporerne slår rod i dit hjem.