Få det rette overblik: Professionel rådgivning til landmænd

Få det rette overblik: Professionel rådgivning til landmænd

8. oktober 2021 Slået fra Af admin

Som landmand har man mange forskellige kasketter på i løbet af en arbejdsuge, og det er umuligt at være ekspert i det hele. Landmanden skal både drive en moderne virksomhed (ofte med flere ansatte) og samtidig være helt tæt på de praktiske opgaver i henholdsvis stalden og på marken.

Landbruget er naturligvis ikke det eneste erhverv, som oplever denne variation af arbejdsopgaver, men som landmand må man alligevel siges at være mere udtalt end virksomhedsejere i mange andre brancher.

Det er de færreste brancher hvor virksomhedsejeren helst skal have styr på ALT – lige fra vedligeholdelse af bygninger og maskinel over dyrehold og såsæd til kontorarbejdet ved skrivebordet. Sidstnævnte handler naturligvis om økonomi og virksomhedsledelse, men også om at forstå lovgivning samt en lang række tilskudsordninger. Gennem arbejdet som landmanden får man således jord under neglene – som man aldrig har gjort – men man skal også vide en masse om it, regnskaber og personalehåndtering.

Hjælpen er lige i nærheden

Det kunne godt lyde som hårdt arbejde at være landmand, men heldigvis er der hjælp at hente. Hos Fjordland – Danmarks største landboforening – kan du få hjælp og rådgivning til en lang række typiske arbejdsområder. Som landmand kan du f.eks. få hjælp til at optegne markplaner og gødningsplaner.

Når planerne er på plads, kan du også få vejledning til at udarbejde indkøbslister, sprøjteplaner, indberetning af sprøjtejournaler, husdyrindberetning og gødningsregnskaber. Fjordland har også skabt et værktøj til at beregne den optimale udsædsmængde, der skal bruges på markerne. Beregneren fungerer til mange forskellige afgrøder, og kan både være med til at spare tid og penge. Prøv udsædsberegner her.

Spørgsmål vedrørende miljø og klima er ligeledes blevet en fast bestanddel af landmandens hverdag. Miljøafdelingen i Fjordland kan bl.a. i forhold til miljøgodkendelser og miljøvurderinger og tilbyder ligeledes alle former for rådgivning indenfor miljø i landbruget.

Økonomi og virksomhedsledelse

De fleste landmænd har valgt karriere på grund af deres kærlighed til landbruget – til at få afgrøderne til at spire, og få husdyrene til at trives. Men skrivebordsarbejdet kan hurtigt flytte fokus fra de klassiske landbrugsopgaver, og den moderne landmand skal føle sig lige så godt hjemme foran computerskærmen som han gør i sædet på traktoren

Det kan være en udfordring at finde rundt i alle de indviklede regler og arbejdsopgaver med bogføring, moms, budget mm. Administrative opgaver fylder generelt mere og mere i vores samfund, og som virksomhedsejer er der ingen vej udenom. Til gengæld kan du være ganske tryg – hos Fjordland findes der nemlig 215 medarbejder der er klar til at hjælp og rådgive indenfor alle områder af landbruget.

Fjordland tilbyder også hjælp til at søge aktuelle tilskudsordninger og til at få styr på årsopgørelsen. Er du ny landmand er der ekstra god grund til at komme godt ind i sagerne. Her kan du f.eks. få hjælp til at starte virksomhed gennem etableringsrådgivningen. Er tiden inde til et generationsskifte, kan du også få den relevante vejledning til at give gården videre til næste generation. Uanset hvilken situation, du står i, er der ingen grund til at fortvivle – hjælpen er lige om hjørnet…