Sådan vælger du de rette farver til din indretning

Sådan vælger du de rette farver til din indretning

23. september 2022 Slået fra Af admin

Farver har stor betydning for din indretning, og det er derfor meget vigtigt, at du bruger tid på at overveje bl.a. rummets funktion og orientering i forhold til lys, før du går i gang med malerarbejdet. Du kan nemlig hurtigt ende med at begå nogle ret store fejl, hvis du blot vælger farver til boligen efter din egen smag – i stedet efter, hvordan du gerne vil have boligen som helhed til at blive. Vi gennemgår her de forskellige overvejelser, du bør gøre dig, inden du finder malerpenslen frem.

Boligen som helhed

I første omgang skal du tage boligen som helhed i betragtning. Hvad er dens stemning og karakter? Er det nybyg eller et ældre byggeri? Du kan her få en fornemmelse af de arkitektoniske retningslinjer for, hvilke overflader og farver, der passer til den. Det er her vigtigt, at du tager et skridt tilbage, så du ser det ydre og inde og boligens forskellige rum som et samlet hele, der skal stå harmonisk til hinanden. Det er her en god idé at du tager et kig på, hvilke materialer, der er anvendt i boligen og tager det med i dine overvejelser. Sidst men ikke mindst er det også vigtigt, at du tager hensyn til rummenes størrelse og dimensioner og lysindfaldet.

Rummets orientering

Lyset har generelt en stor betydning for ethvert rum. Farverne reflekterer nemlig det lys, der rammer fladen, og det betyder, at det har stor indflydelse på, hvordan en farve tager sig ud. Farven afhænger altså både af mængden af lys og af lysets farve.

Rum, der vender mod øst og vest, har generelt et rødgult til gult lys, imens sydvendte rum får et gult til hvidgult lys. Nordvendte rum får et diffust lys.

Det varme lys i de syd- eller østvendte rum kan understreges med varme og gyldne farver, imens nordvendte rum kan få understreget din placering med en køligere farve.

Det er dog altid en god idé at prøve farven i rummet med en lille farveprøve, så du kan se farven i de forskellige rum og hvordan den ændrer sig hen over døgnet.

Rummets funktion

Rummets funktion spiller også en rolle i forhold til farvevalget. Små rum, som du generelt ikke opholder dig meget i, f.eks. en entré, kan ofte bære en stærk og mættet farve, hvorimod en opholdsstue, hvor du tilbringer en del tid med forskellige aktiviteter, har brug for en lysere farve. I køkkenet har rummets farve betydning for, hvordan madvarerne ser ud, hvorimod det i soveværelset er en god idé at vælge rene, rolige og mere afdæmpede farver for at skabe et roligt og fredeligt miljø.

Gode tips til farvevalget

Der er ingen facitliste på, hvilke farver, der passer til hvad, men der er nogle overordnede principper, du kan tage udgangspunkt i, når du skal finde de rette farver til hjemmet.

  • Lyse farver får rum til at virke større, hvorimod mørke farver har den modsatte effekt.
  • Farvede endevægge kan samle rummet og få det til at virke kortere.
  • Kølige farver får rum til at virke større og mere luftigt, mens varme farver kan give en hyggelig og rolig atmosfære.
  • Neutrale farver letter indretningen, både i forhold til møbler, nips og vægpynt.
  • Stærke farver og kontraster tager opmærksomhed.
  • Afdæmpede farver giver ro til rummet.
  • Farver påvirker mennesker forskelligt, f.eks. kan gul for nogle signalere fare, imens den for andre kan virke rolig og varm.

Er du blevet lidt klogere på, hvilke farver, du bør gå efter til de forskellige rum i dit hjem? Hvis du stadig er lidt i tvivl og gerne vil ende med det bedst mulige resultat, anbefaler vi, at du tager denne maler i Aabenraa med på råd.